Termont: "Realisatie Ghelamco Arena is volledig volgens de regels verlopen"

Termont: "Realisatie Ghelamco Arena is volledig volgens de regels verlopen"

"De realisatie van het stadion is helemaal volgens de regels verlopen én daar is reeds eerder in alle transparantie over gecommuniceerd." Dat is de reactie van het Gentse stadsbestuur op het artikel in Het Laatste Nieuws over het boek over de bouw van de Ghelamco Arena, meldt het kabinet van de burgemeester Daniel Termont. Volgens Termont is er wel een Europese aanbesteding uitgeschreven, maar kwam er geen positieve reactie op. Volgens auteur Ignace Vandewalle, een ex-medewerker van politicus Jean-Marie Dedecker, had de stad Gent midden jaren 2000 de wet op de overheidsopdrachten moeten toepassen om de Ghelamco Arena te bouwen. Omdat meer dan de helft van het stadion gefinancierd werd met overheidsmiddelen, had men een aanbesteding moeten uitschrijven waardoor alle aannemers, financierders en architecten een faire kans kregen om het project in de wacht te slepen, schreef Het Laatste Nieuws.

"Hoewel niet vallende onder de toenmalige wet overheidsopdrachten van 24 december 1993 schreef SOB Gent (het stadsontwikkelingsbedrijf, nvdr.) toch zulke opdracht, bij onderhandelingen met (Europese) bekendmaking (besluit van 29 maart 2006, bekendmaking in o.m. Bulletin der Aanbestedingen van 13 april 2006) uit", reageert Termont. Op 20 december stelde de stad vast dat er geen enkele inschrijver was.

Het Gentse stadsbestuur betreurt de berichtgeving, zegt het kabinet van de burgemeester. "De realisatie van het stadion is immers helemaal volgens de regels verlopen én daar is reeds eerder in alle transparantie over gecommuniceerd. De volledige gemeenteraad, óók de oppositie dus, werd van bij aanvang bij het dossier betrokken en geïnformeerd, in publieke zittingen. Iedereen is bovendien trots op het stadion en het succes van de Gantoise. Dat succes zou trouwens nooit mogelijk geweest zijn zónder dat stadion, dat een topclub waardig is."

bron: Belga