Ten vroegste in februari weer naar de kapper, maar niet meer op reis: dit heeft het Overlegcomité beslist

Er komt een verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland en niet-medische contactberoepen zoals kappers mogen ten vroegste - enkel als de cijfers goed zijn - weer openen op 13 februari. De finale beslissing over dat laatste valt tijdens een nieuw Overlegcomité op 5 februari. Er zullen tevens strengere isolatieregels gelden.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 3 min.

Het Overlegcomité met vertegenwoordigers van de federale en de deelstaatregeringen zat deze middag opnieuw samen in het Egmontpaleis. Op de agenda stond naast het reisverbod ook een heropening van de contactberoepen.

Enkele uren geleden kregen verschillende redacties al bevestiging dat het verbod voor niet-essentiële reizen naar het buitenland, dat al even in de lucht hing, er wel degelijk komt. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) ook bevestigd op de persconferentie. Het reisverbod voor "recreatieve en toeristische reizen" gaat in vanaf woensdag 27 januari en is zeker tot 1 maart van kracht.

Reizen enkel om professionele en gezinsredenen

Over wat beschouwd zou worden als 'niet-essentieel' en wat als 'essentieel' was voordien nog geen duidelijkheid. Volgens premier De Croo vallen professionele reizen, zakenreizen, dwingende gezinsredenen zoals co-ouderschap, een medische behandeling, grensarbeid, reizen in verband met studies zoals stages onder die laatste noemer. Ook voor inwoners van grensregio's wordt een uitzondering gemaakt.

"Wij bouwen geen muur om ons land", aldus de premier. Wie toch reist, moest een verklaring op eer op zak hebben om te bewijzen dat het om een essentiële verplaatsing gaat. Er komen controles aan de grenzen (steekproeven), ook voor wie België verlaat. "We beseffen dat het om een zeer ingrijpende maatregel gaat. Maar we hebben de afgelopen weken gezien dat wie reist, het virus meebrengt", klonk het.

Strengere isolatie

Alle reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika moeten 10 dagen verplicht in quarantaine met een test op dag 1 en dag 7. Wie ons land toch binnenkomt, bijvoorbeeld om professionele redenen, zal ook een dubbele test moeten afleggen.

Daarnaast heeft het Overlegcomité beslist dat de isolatieperiode voor iedereen die een positieve coronatest aflegt, wordt opgetrokken van 7 naar 10 dagen. "We doen dit omdat de nieuwe varianten langer besmettelijk zijn en meer besmettelijk zijn", legde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) uit.

Perspectief voor kappers, dierentuinen en vakantieparken

Ook over de niet-medische contactberoepen, zoals kappers, was er al een beslissing gelekt. De beslissing dat de niet-medische contactberoepen hun activiteiten mogen hernemen op 13 februari is echter zeer voorwaardelijk. "In de huidige stand van de epidemie is het niet mogelijk om de niet-medische contactberoepen te hernemen", aldus premier De Croo. De cijfers zijn daarvoor vandaag niet goed genoeg. Kapperszaken en andere kunnen dus enkel heropenen onder de strikte voorwaarde dat de huidige epidemiologische situatie verbeterd moet zijn. De finale beslissing daarover valt op een nieuw Overlegcomité op 5 februari. In het geval van heropening zullen er ook strengere regels gelden.

Het Overlegcomité op 5 februari zal ook de situatie voor dierentuinen en vakantieparken  op 5 februari evalueren, zei De Croo aan het einde van de persconferentie.

Steunmaatregelen

Voor mensen in culturele sector en horeca had de premier de boodschap dat ze nu ingrijpende maatregelen nemen om hen uiteindelijk ook weer perspectief te kunnen geven. De steunmaatregelen voor die sectoren worden verlengd, en ook de getroffen reissector krijgt extra steunmaatregelen.

Verder hamerde premier De Croo ook op het goed toepassen van de huidige maatregelen, zoals handen wassen, zoveel mogelijk activiteiten buiten doen, social distancing en telewerken. Enkel op die manier kunnen we een derde golf afwenden. De premier zei dat de coronacijfers dankzij onze inzet relatief laag blijven, maar dat het gevaar nog niet geweken is. Nieuwe virusvarianten, zoals de Britse, kunnen de situatie snel doen omkeren, aldus De Croo.

"Jongeren, we hebben jullie nodig"

De premier besloot zijn persconferentie met een boodschap voor jongeren. "Mijn laatste woord is voor jongeren. We beseffen goed dat jullie een bijzondere inspanning leveren. Als je het moeilijk hebt, spreek erover. We hebben jullie nodig. Jullie zijn onze grootste kracht om het virus te verslaan en opnieuw het leven te kunnen opbouwen. We moeten doorzetten, omdat we een einde in zicht hebben. Dat einde is een nieuw begin, het begin van de mooiste periode die we in ons leven gaan hebben. We gaan opnieuw kunnen leven, zonder er bij na te denken."