Tegen jezelf praten heeft zo z'n voordelen

Tegen jezelf praten heeft zo z'n voordelen

Geef je jezelf soms een schouderklopje als je je auto perfect hebt geparkeerd? Of trakteer je jezelf op een compliment als je er goed uit ziet? Dan ben je geen mafketel, stellen wetenschappers van twee universiteiten in Michigan gerust.

Door over jezelf te praten in de derde persoon, bekijk je jezelf vanop een afstand. Je gaat je acties namelijk beoordelen zoals die van een ander, leggen de vorsers uit. Op die manier krijg je je emoties meer onder controle en creëer je meer rust in je hoofd.

Experimenten

Voor die uitspraak baseren de onderzoekers zich op enkele experimenten. Tijdens een bepaalde studie kregen deelnemers een heleboel stresserende foto's te zien, zoals een man die een geweer tegen zijn hoofd had. Ze moesten zowel in ik-persoon reageren als in de derde persoon. Ondertussen werd ook de hersenactiviteit in de gaten gehouden door de vorsers.

Wat blijkt? De activiteit in de hersenkwab die je emoties controleert, daalde opvallend bij mensen die in de derde persoon spraken. De bevindingen van alle experimenten werden gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports.