Tegen dit jaar kunnen onze wagens grotendeels autonoom rijden

Privépersonen kunnen zich waarschijnlijk tegen 2030 auto's aanschaffen die grotendeels autonoom rijden. Dat blijkt uit schattingen van autotoeleverancier Aptiv. "De eerste robottaxi's zouden reeds in 2023 verwacht worden", zei Glen De Vos, chief technology officer van Aptiv,  in de marge van de online editie van de technologiebeurs CES.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

Aptiv stelde maandag op de technologiebeurs onder andere een nieuw platform voor rijhulp voor. De toeleverancier gaat ervan uit dat de rijhulp de komende jaren geleidelijk aan in meer rijomstandigheden van pas zal komen. "Dat is de basis", zei De Vos. Voor een bredere inzet van autonome rijsystemen is er de komende jaren wel nog meer data en veiligheid nodig. Tegelijkertijd moeten de robotsystemen worden verbeterd en moet de kostprijs gedrukt worden.

Levelsysteem

Momenteel bevindt het rijhulpsysteem van Aptiv zich in level 3, wat betekent dat het bepaalde taken kan uitvoeren, maar toezicht door de bestuurder vereist is. Bij level 4 handelen de voertuigen onder bepaalde omstandigheden volledig autonoom. De bestuurder moet wel beschikbaar zijn om, op aangeven van de auto, de controle opnieuw over te nemen.

Het is pas in level 5 dat auto's onder alle omstandigheden volledig autonoom kunnen functioneren. Het duurt echter nog even vooraleer het zo ver is, beklemtoonde De Vos. "Uiteindelijk zijn de mensen ook niet altijd klaar voor niveau 5."