Te weinig slaap maakt je meteen ongelukkig

Te weinig slaap maakt je meteen ongelukkig

Bijna een kwart van de mensen kampt met slaapproblemen, zo klinkt het bij wetenschappers, die meteen ook de nadelen ervan oplijsten. Zo kan te weinig slaap leiden tot hart- en vaatziekten, darmklachten en stofwisselingsziekten. Ook geestelijk heeft een slaaptekort natuurlijk zijn weerslag: je bent slechter geconcentreerd, je geheugen gaat achteruit en je hebt een slechter humeur.

Nu bevestigt een nieuwe studie ook nog eens dat te weinig slaap echt het plezier uit je leven haalt. "Zelfs kleine fluctuaties van je slaapduur hebben al gevolgen voor hoe je reageert op gebeurtenissen in het dagelijks leven", aldus psycholoog Nancy Sin van de University of British Columbia.

Minder emoties

Sin en collega's bekeken data van 2.000 volwassenen tussen de 33 en 84 jaar. "Als mensen iets positiefs ervaren, zoals een knuffel of een bezoek aan de natuur, dan voelen ze zich normaal gesproken gelukkiger", vertelt Sin. "Maar wij ontdekten dat als mensen korter sliepen dan normaal, ze minder positieve emoties ervoeren na dit soort blije gebeurtenissen."

Langer slapen dan normaal had juist een positief effect op de ervaring van fijne gebeurtenissen. Het beschermde ook tegen de effecten van dagelijkse stress. Opvallend genoeg, bleek er geen verband tussen de slaapduur en de mate waarin negatieve ervaringen binnenkwamen. Dit suggereert dat slaap vooral belangrijk is voor positiviteit, schrijft het onderzoeksteam.