Te veel leeuwen door ‘Cecil-effect'

In het reservaat Bubye Valley Conservancy in Zimbabwe heerst een leeuwenoverschot. Door het zogenaamde ‘Cecil-effect' durven jagers geen leeuwen meer af te schieten.
door
Jolien
Leestijd 1 min.

Vorig jaar werd leeuw Cecil doodgeschoten door een tandarts uit de Verenigde Staten. De leeuw was erg populair bij toeristen. De dood van het befaamde roofdier deed wereldwijd veel stof opwaaien, maar zorgt nu ook voor problemen in het reservaat. Het Bubye Valley Conservancy is deels ontstaan uit en wordt in stand gehouden door trofeejacht. Volgens de opzichters van het Afrikaans park leven er momenteel meer dan vijfhonderd leeuwen, dat zijn er tweehonderd te veel. Jagers wagen zich immers niet meer aan het afschieten van de roofdieren, waardoor de leeuwenpopulatie veel sneller groeit dan de natuurlijke omgeving aankan. Het zogenaamde ‘Cecil-effect'.

Aanvankelijk werd overwogen om de tweehonderd leeuwen af te schieten, maar dat plan is geschrapt. Er wordt nu gezocht naar een nieuwe thuis voor de dieren, «waar ze niet het slachtoffer worden van menselijke conflicten of aangevallen worden door bestaande troepen leeuwen». De opzichters proberen nu geld in te zamelen om zo een geschikte habitat te voorzien voor de dieren.

Volgens dierenrechtenorganisaties en natuurbeschermers had het reservaat echter nooit afhankelijk mogen worden van trofeejagers om de leeuwenaantallen op peil te houden.

Foto Pixabay