Taylor Swift vs Spotify: Artiest liet alle liedjes op online platformen verwijderen

Taylor Swift vs Spotify: Artiest liet alle liedjes op online platformen verwijderen

Alle albums van Taylor Swift zijn van Spotify verwijderd en andere diensten die muziek streamen door een escalatie over het beleid van de kunstenaar bij de release van haar nieuwe album. Toen het nieuwe album 1989 werd uitgebracht op 27 oktober, was het niet beschikbaar op Spotify en zijn concurrenten. Maar sinds gisteren is Swift helemaal niet meer online te vinden bij streaming platformen. Swift wilde zelf nog geen commentaar geven op de beslissing en ook Big Machine Music wilde geen uitleg verschaffen.

Spotify bracht het nieuws in een blogpost waarin het bedrijf schrijft dat het hoopt dat Swift van gedachten zal veranderen en samen met hen wil bouwen aan de nieuwe muziek-economie. "Wij geloven dat fans in staat moeten zijn om waar en wanner zij willen naar muziek te luisteren en dat kunstenaars absoluut het recht hebben om betaald te worden voor hun werk en beschermd te worden tegen piraterij. Daarom betalen we bijna 70% van onze omzet terug aan de muziekindustrie."

Spotify voegde eraan toe dat bijna 16 miljoen van de 40 miljoen gebruikers de liedjes van Taylor Swift hebben afgespeeld in de laatste 30 dagen terwijl haar nummers ook werden toegevoegd aan 19 miljoen playlists. Toen 1989 werd uitgebracht, informeerde Spotify haar cliënteel al dat "de artiest of haar vertegenwoordigers hebben besloten om dit album niet op Spotify uit te brengen. We werken er aan en hopen dat ze hun gedachten snel veranderen."

Kort na die mededeling tweette Jonathan Prince dat Swift haar fans niet in de steek mocht laten, maar ondertussen kunnen 40 miljoen Spotifiers geen enkel nummer van Swift meer luisteren tenzij Big Machine besluit om de liedjes weer beschikbaar te maken.

Een factor in de beslissing zal waarschijnlijk de recordbrekende omzet zijn in de eerste week dat 1989 werd uitgegeven. Het nieuwe album van Taylor Swift zou het meest verkochte album van een vrouwelijke solo-artiest ooit worden in de eerste week na uitgave.