Taxfreechocolade is niet goedkoper

Taxfreechocolade is niet goedkoper

In de luchthavens hebben winkels het voordeel dat ze geen importtax moeten betalen op de producten die ze in de rekken hebben liggen, wat er in theorie voor zou moeten zorgen dat de prijzen lager liggen dan die in gewone winkels. Skyscanner nam de proef op de som en vergeleek de prijzen van verschillende productcategorieën. Het prijskaartje van parfum, tabak, alcohol en suikerwaren werd vergeleken in de taxfreewinkels en in de gewone supermarkten in Frankrijk.

Uit die analyse blijkt dat vooral chocolade en andere suikerwaren beter kan aanschaffen in de supermarkt. Voor deze zoete zondes moet je gemiddeld 40% minder geld op tafel leggen als je ze in een gewoon warenhuis koopt. De conclusies voor tabak en alcohol zijn iets minder rechtlijnig: de prijs van deze goederen schommelt sterk in de verschillende luchthavens. Bepaalde flessen sterke drank kun je bijvoorbeeld het best scoren op de luchthaven in New York, waar de prijs lager ligt dan in de Franse winkel Hexagone. Voor sigaretten zoek je dan weer het best je heil in de luchthavens vans Singapore (67% goedkoper), New York (50%) of Rome en Oslo (40%).

Parfum komt als grote uitzondering in het onderzoek naar voor. De gemiddelde prijs van een lekker geurtje ligt in alle luchthavens gemiddeld zo'n 17% tot 30% lager dan in reguliere winkels.