Tax Liberation Day valt dit jaar vroeger dan ooit

Tax Liberation Day valt dit jaar vroeger dan ooit

Volgens cijfers van het Franse Institut Economique Molinari werken we vandaag voor het eerst dit jaar voor onszelf. Het instituut berekent hoeveel van ons loon naar de overheid vloeit en bepaalt op welke dag alle loonkosten betaald zijn.

Die dag ligt dit jaar opmerkelijk vroeger dan anders. Vorig jaar vierden we het op 6 augustus en in 2013 zelfs pas op 8 augustus. De vooruitgang hebben we volgens de onderzoekers te danken aan de task shift van regering-Michel, die ervoor zorgde dat de loonkosten daalden.

Toch zal niet iedereen in gelijke mate hiervan profiteren, waarschuwt het instituut. De tax shift wordt betaald met een verhoogde btw op elektriciteit en met accijnzen op diesel en alcohol. Wie daar meer van consumeert, betaalt meer dan vroeger aan de overheid.

“Studies hebben al uitgewezen dat deze btw- en accijnsverhogingen de lage inkomens meer raken dan de hoge inkomens”, reageert SP.A-Kamerlid Dirk Van der ­Maelen. “De tax shift wordt met andere woorden door de laagste inkomens betaald. Wij hebben net altijd gepleit voor een tax shift die via een belasting op vermogens zou worden betaald, door de hoogste inkomens.”

Minister van Financiën Johan Van Overtveld (N-VA) is wel tevreden met deze resultaten. “De verandering is ingezet. De fiscale druk daalt! Nu verder op de ingeslagen weg”, laat hij weten op Twitter.