Tankercrisis - VS leggen sancties op aan Iraanse tanker en zijn kapitein

Tankercrisis - VS leggen sancties op aan Iraanse tanker en zijn kapitein

De Verenigde Staten hebben vrijdag sancties opgelegd aan de Iraanse tanker en zijn kapitein. Dat heeft het ministerie van Financiën in Washington bekendgemaakt. De Adrian Darya 1, voorheen de Grace 1, werd begin juli aan de ketting gelegd op verdenking van transport van olie naar Syrië, wat in strijd is met de Europese sancties tegen Syrië. De tanker wordt "geïdentificeerd als geblokkeerd eigendom overeenkomstig met het uitvoeringsbesluit 13224, dat zich richt op terroristische doelen en degenen die ondersteuning verlenen aan terrorisme of acties van terrorisme", klinkt het in een mededeling.

Volgens de VS vervoerde de Adrian Darya 1 2,1 miljoen vaten olie naar Syrië en probeerde de Islamitische Revolutionaire Garde "op onwettige wijze toegang te krijgen tot het Amerikaanse financiële systeem ter ondersteuning van illegale transporten naar Syrië vanuit Iran". Washington beschouwt de Islamitische Revolutionaire Garde als een terroristische organisatie.

"Iedereen die steun verleent aan de Adrian Darya 1 riskeert gesanctioneerd te worden", klinkt het nog.

Op 4 juli werd de tanker in beslag genomen door de autoriteiten van Gibraltar en de Britse marine. Dat veroorzaakte een diplomatieke crisis tussen Londen en Teheran. Iran legde als represaille drie andere olietankers aan de ketting, waaronder een tanker onder Britse vlag.

bron: Belga