Tango dansen kan helpen tegen Parkinson

Tango dansen kan helpen tegen Parkinson

Volgens een recente Canadese studie zou de beroemde Argentijnse dans het evenwicht en de functionele mobiliteit van mensen verbeteren die de ziekte van Parkinson hebben. Onderzoekers van het Montreal Neurological Institute en het Research Institute van de McGill University onderzochten of het dansen van de tango kan helpen om motorische stoornissen en niet-motorische stoornissen geassocieerd met de ziekte van Parkinson te beteugelen.

Dankzij haar specifieke combinatie van het ritmische naar achteren en naar voren stappen, kon de sensuele dans de balans verbeteren. Danslessen zouden ook de cognitieve functies verbeteren omdat ze concentratie vragen en danspasjes onthouden moeten worden.

Voor hun studie brachten de onderzoekers 40 patiënten met Parkinson bij elkaar. De deelnemers werden willekeurig in twee groepen ingedeeld. De leden van de eerste groep namen gedurende 12 weken tangolessen in groep terwijl de tweede groep zich bezighield met individuele oefeningen.

De onderzoekers namen bij beide groepen waar dat de motorische vaardigheden verbeterden (trillen, stijfheid en moeilijkheden met wandelen) terwijl ook de niet-motorische eigenschappen van de ziekte verbeterden (depressie, vermoeidheid en cognitieve functies).

De resultaten suggereren dat de tangolessen verbonden waren met een verbeterde balans en functionele mobiliteit bij de patiënten evenals een bescheiden verbetering op het vlak van vermoeidheid en de cognitieve functies. Bovendien zeiden de deelnemers van groep één dat de activiteit leuker was en velen hadden een beter humeur en een boeiender sociaal leven.

Net als elke vorm van lichaamsbeweging kan tango dansen volgens de onderzoekers ook helpen om het risico op de ziekte van Parkinson te verminderen. In Argentinië wordt de dans al gebruikt in bepaalde ziekenhuizen als alternatieve therapie voor depressie bij ouderen en voor bepaalde psychiatrische stoornissen.