Tabel van Mendeljev krijgt vier nieuwe elementen

Tabel van Mendeljev krijgt vier nieuwe elementen

De elementen met nummers 113, 115, 117 en 118 komen niet voor in de natuur, maar zijn door de mens geproduceerd in een laboratorium. Omdat ze telkens na enkele seconden afbreken, was hun bestaan bijzonder moeilijk om te bevestigen. Maar nu heeft de International Union of Pure and Applied Chemistry bevestigd dat de Japanse, Russische en Amerikaanse onderzoekers voldoende bewijs hebben geleverd voor het bestaan van de elementen.

"Wat de wetenschappers gedaan hebben is van grotere waarde dan een gouden medaille op de Olympische Spelen", reageert Ryoji Noyori, de voormalige baas van Riken, het Japanse instituut dat hielp met de ontdekking van element 113. De queeste naar de vier elementen nam meer dan 10 jaar in beslag.

En de naam is...

De ontdekkers mogen nu officiële namen en symbolen bedenken voor 'hun' elementen. Het eerste element dat benoemd wordt, is element 113. Voorlopig heet dat nog ununtrium, oftewel Uut. Het werd ontdekt door een team onder leiding van Kosuke Morita (foto), die ook werkt bij Riken.