"Systeem van therapeutische uitzonderingen staat open voor misbruik"

"Systeem van therapeutische uitzonderingen staat open voor misbruik"

Het systeem waarbij atleten verboden medicijnen mogen gebruiken in het kader van "een therapeutische uitzondering", staat open voor misbruik. De internationale wielerunie (UCI) en het wereldantidopingagentschap (WADA) moeten het probleem dringend aanpakken. Dat stelt Tourwinnaar Chris Froome vanmiddag in een bericht op Twitter. Russische hackers die zichzelf de 'Fancy Bears' noemen, maakten de voorbije weken de namen van tientallen atleten bekend die dankzij het zogenaamde TUE-systeem de toestemming hadden gekregen om een product te nemen dat op de verboden lijst staat. De hackers haalden hun informatie uit de database van het WADA.

Onder meer Tourwinnaars Froome en Bradley Wiggins, kasseikoning Fabian Cancellara, tennisvedetten Serena en Venus Williams, olympisch turnkampioene Simone Biles en hockeyer Loïck Luypaert bleken van zo'n uitzonderingsmaatregel te kunnen genieten.

Froome schrijft vanmiddag dat hij zich altijd aan de regels heeft gehouden en zowel op moreel als ethisch vlak een goed voorbeeld wil zijn. Anderzijds wijst de drievoudige Tourwinnaar erop dat er wel degelijk problemen zijn met het toekennen van de "therapeutische uitzonderingen". "Het is duidelijk dat het TUE systeem openstaat voor misbruiken en ik geloof dat dit iets is dat de UCI en het WADA dringend moeten aanpakken", meent Froome.

Daarnaast roept de Sky-renner zijn collega's op "niet de grenzen van de regelgeving op te zoeken maar zelf verantwoordelijkheid op te nemen, tot meer strikte regels in voege kunnen treden".

bron: Belga