"Syrische regering voert massaal executies uit in Saydnaya-gevangenis"

"Syrische regering voert massaal executies uit in Saydnaya-gevangenis"

De Syrische regering voert op grote schaal buitengerechtelijke executies uit in de gevangenis van Saydnaya. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International. Volgens de organisatie zijn in vijf jaar tijd niet minder dan 13.000 mensen in het geheim opgehangen. De meesten van hen zijn burgers die zich tegen de regering zouden verzet hebben.

Volgens het rapport 'Human Slaughterhouse: Mass hangings and extermination at Saydnaya prison, Syria' werden in de Saydnaya-gevangenis tussen 2011 en 2015 routineus en massaal buitengerechtelijke executies gepleegd. Elke week, en dikwijls twee keer per week, werden tientallen gevangenen opgeknoopt, soms tot vijftig mensen in één keer. Amnesty heeft sterke aanwijzingen dat deze praktijken ook vandaag nog doorgaan.

Geen van de gevangenen die werden veroordeeld heeft een echt proces gekregen, of iets wat daar op lijkt. Voor ze worden opgehangen, ondergaan slachtoffers een vluchtig verhoor, een procedure van een à twee minuten voor een zogenaamd Militair Veldtribunaal.

Het rapport toont daarnaast aan dat de regering bewust onmenselijke levensomstandigheden creëert voor de gedetineerden in de Saydnaya-gevangenis. Gevangenen worden herhaaldelijk gefolterd en systematisch voedsel, water, medicijnen en medische zorgen ontzegd. Volgens Amnesty heeft dit 'uitroeiingsbeleid' al aan massa's gedetineerden het leven gekost.

Deze praktijken zijn niks minder dan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Ze worden uitgevoerd met instemming van de hoogste niveaus binnen de Syrische regering, zegt Amnesty.

De organisatie vraagt de internationale gemeenschap om dringend stappen te ondernemen. "De VN-Veiligheidsraad moet krachtig optreden. Ze kan deze verschrikkelijke misdaden niet negeren en moet een resolutie goedkeuren, waarin ze eist dat de Syrische regering haar gevangenissen openstelt voor internationale waarnemers."

bron: Belga