Syrië brandt aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel

Honderden mensen verzamelden dinsdagavond aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel rond een brandend Syrië. Het land werd aan de ingang van het ministerie afgebeeld door brandende kaarsen. De actie maakt deel uit van de nationale solidariteitswake Hel(p) Syria die dinsdag op meer dan 70 plaatsen in België plaatsvond. Een veertigtal middenveldorganisaties verenigden de krachten voor het opzetten van de nationale solidariteitsactie. De online petitie leverde op enkele dagen meer dan 27.000 handtekeningen op van mensen die verontwaardigd zijn over het gebrek aan actie van de internationale gemeenschap.

De eisen van de middenveldorganisaties aan de overheden werden bij het begin van de actie in het Nederlands, Frans, Engels en Arabisch uitgesproken door enkele verantwoordelijken. Zij zien een grote noodzaak aan volledige toegang van humanitaire hulp in heel Syrië. Ofwel via vrachtkonvooien, ofwel via luchtbruggen. Iedere overtreder van het internationaal humanitair recht moet ook gestraft worden. Tenslotte moet er ook een veilige doorgang verleend worden aan mensen die op de vlucht zijn en via humanitaire visa voor gezinshereniging moet er ook in eigen land het nodige werk gedaan worden.

"België heeft nog altijd maar driehonderd van de beloofde vijfhonderd hervestigingen doorgevoerd", merkt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11 op. Na de toespraken wikkelden verschillende betogers zich al liggend op de grond in witte lakens als symbool van de vele onschuldige doden in Aleppo. De solidariteitswake werd afgesloten met een minuut stilte.

bron: Belga