Syndroom van 'cat'-gras: katten zijn grootste vijand

Syndroom van 'cat'-gras: katten zijn grootste vijand

Het Capgras-syndroom is een identiteitstoornis waardoor mensen personen die dichtbij hun staan, zoals vrienden of familie, gaan zien als een bedrieger of oplichter. Capgrass komt vaak voor bij mensen die andere psychische aandoeningen hebben zoals schizofrenie, maar het kan ook veroorzaakt worden door een hersenletsel.

Bij Capgras hebben de patiënten veelal waanbeelden over mensen en zeer weinig over dieren. Tot er bij het onderzoek twee nieuwe gevallen van ‘cat'-gras bekend werden. Een 71-jarige man leeft  geïsoleerd met zijn kat en zag hem als zijn grootste belager. Volgens een team van psychologen was dit nog te verklaren aangezien zijn kat de enige vorm van ‘sociaal' contact was die hij nog had.

Maar bij een recenter geval van ‘cat'-gras gaat het om een getrouwde man met veel vrienden en familie. Later bleek dat bij hem de aandoening te wijten was aan een hersenletsel uit zijn jeugd. Enkele jaren geleden werd bij de man al het sydroom van Capgras vastgesteld aangezien hij onbekenden zag als FBI-agenten. Omdat hij bang was om afgeluisterd te worden, schreef hij brieven naar zijn vrouw in plaats van met haar te praten. Later ging het zo ver dat hij dacht dat ook zijn kat in het complot zat.

Volgens Ryan Darby, auteur van het onderzoek, onstaat Capgras door het niet kunnen ophalen van bepaalde herinneringen over ervaringen met een of andere ‘bedrieger' uit het eerdere leven van de patiënt. Op de duur zien de patiënten iedereen als hun vijand: vrienden, geliefden, kinderen en soms zelfs hun geliefkoosde kat.