SX: "We worden aangetrokken door het exotische"

SX: "We worden aangetrokken door het exotische"

Wanneer we ons settelen in het bruisende Café Belga in Elsene, stralen Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet een rust en gelukzaligheid uit om jaloers op te zijn. Of zoals de charismatische chanteuse in het nummer ‘Comfort' zingt: "I'm pretty happy to see where we are and where we have come".

Stefanie Callebaut: "We hebben een drukke periode achter de rug. Na ‘Arche' hebben we bijna twee jaar getoerd. Gelukkig voelden we achteraf nog steeds de drive om onszelf te verbeteren. Daarom hebben we de tijd genomen om onze vensters open te zetten en na te denken over het volgende verhaal dat we wilden vertellen. Ik heb me vier à vijf maanden teruggetrokken in Parijs. De sfeer opsnuiven in een nieuwe omgeving geeft me veel inspiratie."

Zijn jullie in de tussentijd ook gegroeid als band?

Callebaut: "Absoluut. We hebben een metamorfose van puber naar adolescent ondergaan. Dat hoor je ook aan onze muziek. We proberen meer te doen met minder. Een soort uitpuring van elementen, zeg maar."

Benjamin Desmet: "In tegenstelling tot ‘Arche', primeert nu de melodie. We gebruikten meer vocale harmonieën en gospelinvloeden, waardoor onze songs puurder klinken."

Een aantal jaar geleden hebben jullie opgetreden op Dour. Toen waren jullie zo zenuwachtig dat jullie een nummer onderbroken hebben en opnieuw gestart zijn. Zijn jullie nu nog zo nerveus tijdens een concert?

Callebaut: (lacht) "Grappig dat je erbij was. Dat was ons eerste grote optreden. We waren een beetje overdonderd, we waren zo jong en alles was nog nieuw."

Desmet: "Een eerste optreden is vergelijkbaar met leren autorijden. Als je van de instructeur de baan op moet, is het even verschieten. En als je even later op de autostrade rijdt, schiet je pas echt in de stress. Maar na verloop van tijd geraak je daar aan gewend. Nu stroomt er gewoon een vree gezonde adrenaline door ons lijf."

Jullie zijn ook een koppel. Versterkt dat jullie muziek?

Callebaut: "We zijn vooral een muzikaal duo. Nee, euhm... op een bepaalde manier zijn we zeer verschillend, maar vullen we elkaar goed aan. We inspireren elkaar, luisteren goed naar elkaar. En omdat we zeer bewust zijn van elkaars talenten, kunnen we daar extra goed op inspelen."

De laatste maanden werd meermaals opgemerkt dat jullie nieuwe geluid verdacht hard aanschurkt tegen de sound van FKA Twigs. Hoe gaan jullie om met die kritiek?

Callebaut: "Mensen die dat zeggen, moeten misschien nog eens goed luisteren naar onze muziek en naar FKA Twigs." (gniffelt)

Desmet: "Tijdens ons prille bestaan zijn we al met 50 bands vergeleken, zoals Kate Bush, Beach House, Grace Jones of zelfs Björk. Maar we blijven gewoon ons ding doen en timmeren aan een eigen ‘alfabet'. Op een dag zullen mensen wel zeggen ‘Tiens, dat klinkt als SX'."

Jullie doen alles zelf, van kledij tot productie en de videoclips. Zijn dat stuk voor stuk onderdelen van de SX-wereld die jullie willen creëren?

Desmet: "We hebben de chance dat we samenwerken met een hecht team. Voor de productie roepen we de hulp in van mijn broer Dimitri. Voor de video's konden we rekenen op Harvey Bouterse, die samen met Stefanie onze kledij ontwerpt."

Callebaut: "Het is fijn dat je verschillende talenten kan combineren, want dat versterkt inderdaad je identiteit. Fascinerende creatievelingen zoals Bouterse inspireren ons ook om vernieuwend uit de hoek te komen."

Voor de videoclips zijn jullie naar Suriname en Gran Canaria getrokken. Hebben jullie een bijzondere band met natuur?

Callebaut: "De natuur is enorm belangrijk. Dat kan je natuurlijk ook in Zingem vinden, maar we worden vooral aangetrokken door exotische oorden. De onbekende natuur, het Amazonewoud of de ruwe rotsen in Gran Canaria laten me soms echt stomverbaasd achter. Het creëert ook een balans in ons drukke leven dat soms vooruit raast. Daarnaast was het de bedoeling dat de videoclips hoop uitstralen. En de boodschap dat je de kleine dingen moet koesteren, dat je schoonheid moet zoeken in de natuur en in de liefde, en denken ‘eigenlijk is de wereld toch verdomd mooi he'." (lacht)

Liesbeth De Corte

SX speelt op 23/11 in het Depot, op 24/11 in Trix en op 3/12 in de Vooruit.