Switch, de nieuwe gok van Nintendo

Meer dan vier jaar na de lancering en de flop van de Wii U is het erop of eronder voor Nintendo. De verwachtingen voor de voorstelling van de nieuwe Switch waren dus hooggespannen. Zal Nintendo het tij kunnen keren met dit originele hybrideconcept? Dit zijn alvast onze eerste indrukken.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

De voorstelling van een nieuwe console is een zeldzame gebeurtenis waar reikhalzend naar uitgekeken wordt. Vorige vrijdag begaf Nintendo zich op glad ijs om zijn nieuwkomer, de Switch, aan de wereldpers te onthullen. Metro was er natuurlijk bij.

Aangekondigd in Tokio

De diehardfans hadden hun wekker net voor 5u gezet om de Japanse persconferentie live op internet te volgen. De Switch is een hybride waarmee je zowel in je woonkamer als op verplaatsing kan spelen, door de tablet uit zijn station te halen. En dankzij twee kleine uitneembare controllers (Joy-Con) kan je dat gezellig ook met vrienden doen.

Na een teaser in oktober 2016 was het nu tijd om alle details te onthullen. De Switch komt uit op 3 maart en zal 329 euro kosten. Nintendo stelde meteen ook al enkele games voor de release voor, zoals het langverwachte Zelda. Op andere kleppers zoals Mario Kart, Splatoon 2 en het nieuwe Super Mario Odyssey is het nog enkele maanden langer wachten.

Op technisch vlak pakt de Switch uit met 32 GB intern geheugen. De tablet van 6,2 inch heeft een resolutie van 720p en een autonomie van "3 tot 6 uur". De reacties van de vroege vogels na die persconferentie waren niet mals op Twitter: "32 GB in 2017, da's een collector's edition", "Leuk om zo vroeg op te staan voor de crash van de Wii U 2", "Geen enkele game inbegrepen, terwijl het niks kost om ‘1-2 Switch' erbij te leveren. Pure afzetterij."

De praktijk in Parijs

Enkele uren na de voorstelling nodigde Nintendo ons uit in het Grand Palais in Parijs om de Switch en de eerste games uit te testen. De console zelf ziet er goed uit. Sober in zijn grijze versie, een beetje excentrieker in blauw en rood. De kwaliteit van de tablet is uitstekend, zowel wat de afwerking als het beeld betreft. Dit is zonder twijfel de beste portable console ooit. Maar die visuele uppercut verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer je hem aansluit op de tv, zelfs met het nieuwe Zelda. En ook al beweert Nintendo dat het niet in dezelfde league speelt, op grafisch vlak komt de Switch niet in de buurt van de PS4 en de Xbox One.

De game-ervaring is leuk en familiaal. Met de twee kleine afneembare controllers (Joy-Con) kan je met vrienden spelen. Ze zitten tjokvol sensoren en technologie die al je bewegingen volgen. Op-en-top motion gaming dus.

De Switch heeft de nodige troeven in huis om Nintendo-fans te overtuigen. Maar is dat ook genoeg voor alle andere gamers? Da's lang niet zeker. Hij is ontworpen om met vrienden en op verplaatsing te spelen. Dat aspect is alvast geslaagd. Maar de startprijs en het voorlopig slappe spelletjesaanbod zouden weleens nefast kunnen zijn.

Heel dure Nintendo

Door de Switch duurder te maken dan een PS4 en een Xbox One neemt Nintendo een serieus risico. Het prijskaartje van 329 euro is veel hoger dan wat specialisten hadden voorspeld. Spelers die hoopten op een console van om en bij de 250 euro komen dus van een kale reis thuis. Vooral als je kijkt naar de omzetting in vergelijking met de prijzen in yen en dollar. Het basispakket bevat de console, twee Joy-Cons, een houder om ze te combineren en er een controller van te maken, een docking station, een HDMI-kabel en een netadapter. Games en accessoires worden apart verkocht aan soms hallucinante prijzen: 60 euro voor Zelda of Mario Kart, 85 euro voor een extra paar Joy-Cons om met vier te spelen, en 70 euro voor de pro-controller. Ouch.

Een zwakke line-up

Om van bij de release een inslaand succes te zijn, moet een nieuwe console vergezeld worden van een gevarieerd aanbod games, voor elk soort speler. Maar behalve het magistrale ‘The Legend of Zelda: Breath of the Wild' is de line-up voor de lancering van de Switch vrij teleurstellend. ‘1-2-Switch' is een compilatie van minigames die het potentieel van de nieuwe console demonstreren. Heel leuk als multiplayer, vooral als je een koe moet melken of het in een echt westernduel moet opnemen tegen je tegenstander. Alleen jammer dat deze game niet in het basispakket zit.

In Parijs hebben we ook ‘Arms' getest, een boksgame met robots die vooral leuk is als multiplayer. Maar daar heb je wel een extra paar Joy-Cons voor nodig (85 euro). Wie zat te wachten op een gloednieuwe Mario Kart blijft ook op zijn honger zitten. Op 28 april brengt Nintendo ‘Mario Kart 8 Deluxe' uit, zeg maar de Wii U-versie met alle DLC en een handvol extraatjes. Voor ‘Splatoon 2' is het nog geduld hebben tot de zomer, maar ook die titel lijkt – met uitzondering van lichtjes opgefriste graphics en een paar nieuwe maps en personages – sterk op de Wii U-versie. In de lijn van ‘Super Mario Galaxy' kondigt ‘Super Mario Odyssey' zich dan wel weer veelbelovend aan. Alleen jammer dat het pas op het einde van het jaar verschijnt.

Er maken ook enkele externe uitgevers hun opwachting op de Switch. Ubisoft met ‘Steep', ‘Rayman' en ‘Just Dance', Activision met ‘Skylanders Imaginators' en 2K met ‘NBA 2K18'. Nog geen exclusiviteiten te bespeuren dus… en da's nooit een goed teken.

Thomas Wallemacq