Swings pakt brons op EK allround

Swings pakt brons op EK allround

Swings was zaterdag nochtans met een povere prestatie begonnen aan het EK allround, dat dit jaar in het Nederlandse Heerenveen plaatsvond. In het volgepakte Thialfstadion werd onze landgenoot pas vijftiende op de 500 meter.

Gelukkig kon Swings een en ander rechtzetten op de 5.000 meter, waar hij de vijfde chrono liet optekenen. Halverwege prijkte de Leuvenaar zo op de zesde plaats in de tussenstand, waardoor alles nog mogelijk was.

Zeker omdat gisteren zijn favoriete afstanden op het programma stonden: de 1.500 meter en de 10.000 meter. Op de schaatsmijl reed Swings opnieuw naar de vijfde plaats, waardoor hij een plaatsje opschoof in de tussenstand.

Op de afsluitende 10 kilometer liet hij zijn beste resultaat optekenen. Swings werd er derde, na de ongenaakbare Sven Kramer en Jan Blokhuijsen, nog een Nederlander. Het podium van de 10.000 meter bleek uiteindelijk ook het podium van het EK allround.

Voor Swings is het al de tweede medaille op rij, nadat hij vorig jaar in het Wit-Russische Minsk al eens zilver behaalde. Nochtans was het EK dit jaar geen hoofddoel voor de Vlaams-Brabander, die na een skeelerstage in Portugal pas vorige week opnieuw op het ijs begon te trainen. Zijn echte doelstelling dit seizoen is het WK afstanden, dat in februari in het Zuid-Koreaanse Gangneung plaatsvindt.

Bij de vrouwen strandde Jelena Peeters op de dertiende plaats. De Europese titel was voor de Nederlandse Ireen Wüst, de vijfde al uit haar carrière, de vierde op rij. Wüst evenaart zo haar rivale Martina Sablikova, die eveneens vijf Europese titels op haar palmares heeft.