Swings opent olympisch seizoen met valse noot

Swings opent olympisch seizoen met valse noot

In Friesland stond de eerste Wereldbekermanche van het seizoen op het programma, maar enkel op de massastart stond de Leuvenaar zijn mannetje. Een vierde plaatsop de minimarathon over zestien ronden leverde hem een olympisch startbewijs op. T

ot zover het goede nieuws, want zowel op de 5.000 (18de) als zijn geliefde 1.500 (15de) meter kwam Swings er in Heerenveen niet aan te pas. Onze landgenoot degradeert daardoor zelfs even naar de B-klasse, waardoor hij volgend weekend in het Noorse Stavanger niet tegen de toppers mag schaatsen.

"Geen drama"

Niet meteen de ideale start van een olympisch seizoen. Drie maanden voor de Winterspelen in Pyeongchang weigert Swings echter om zich al te veel zorgen te maken. Twee weken geleden was hij ziek, wat waarschijnlijk zijn mindere prestaties verklaart. "Het is dus geen immens drama", klinkt het. "Als ik op de Winterspelen mijn beste prestatie neerzet, kom ik in aanmerking voor een topklassering."

In Sotchi werd Swings drie jaar geleden vierde op de 5.000 meter en vijfde op de 10.000 meter, wat toen enigszins beter was dan verhoopt. Met enkele jaren bijkomende ervaring op de teller laat de Leuvenaar zich niet zo gemakkelijk van de wijs brengen. "Ik weet meer dan toen. Dankzij mijn ervaring weet ik waarop ik moet letten."