Sven Mary: "Slechts één persoon heeft geschoten en dat was Belkaïd"

Sven Mary: "Slechts één persoon heeft geschoten en dat was Belkaïd"

"Er heeft slechts één persoon geschoten en dat was Belkaïd." Dat heeft meester Sven Mary vandaag gepleit in het proces over de schietpartij in de Driesstraat. Dat moet volgens de advocaat van Salah Abdeslam blijken uit de verklaringen van de politiemensen zelf en uit de ballistische vaststellingen. Ook werd er op de wapens die teruggevonden werden geen DNA van Salah Abdeslam aangetroffen. Volgens de ballistische vaststellingen zijn er bij de schietpartij twee wapens gebruikt, maar uit de verklaringen van de ploeg die de huiszoeking uitvoerde blijkt dat er slechts één schutter was, aldus meester Mary: "In de eerste fase zagen de agenten één man staan, die zonder aarzelen het vuur opende op hen met een kalasjnikov. Ze geven zelf toe dat ze niet konden zien of er een tweede man was. Na de eerste schoten zou die man zich teruggetrokken hebben. De agenten zeggen ook dat ze die man niet konden identificeren als een gekende verdachte. We kunnen toch zeggen dat Salah Abdeslam al een gekende verdachte was."

Ook in de tweede fase, toen de speciale eenheden de flat probeerden binnen te dringen, was er volgens de politiemensen slechts sprake van één man. Uit de combinatie van de verklaringen van de politiemensen met de vaststellingen blijkt volgens meester Mary dat enkel Mohamed Belkaïd op de politie heeft geschoten.

"In de eerste fase gebruikte hij de kalasjnikov die later door Ayari en Abdeslam werd meegenomen en achtergelaten tijdens hun vlucht", pleitte meester Mary. "De plaatsen waar de hulzen zijn teruggevonden komen perfect overeen met de plaats waar die ene zichtbare schutter zich volgens de politie bevond."

bron: Belga