Sushiliefhebbers passen best op voor deze parasiet

Sushiliefhebbers passen best op voor deze parasiet

In Lissabon is een 32-jarige man opgenomen in het ziekenhuis. Hij klaagde dat hij al een week last had van hevige koorts en pijn in de onderbuik. Na een kijkoperatie in de maag ontdekten dokters de boosdoener: larven van de parasiet anisakiasis.

Deze parasiet wordt ook wel haringwormziekte genoemd en wordt veroorzaakt door het eten van rauwe vis of zeevruchten die besmet zijn. Toen de onfortuinlijke patiënt bekende dat hij verzot is op sushi, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

Japan en westerse landen

Blijkbaar is de Portugees geen uitzondering, want op de wetenschapswebsite BMJ Case Reports trekken dokters aan de alarmbel. Ze hebben vastgesteld dat de haringwormziekte steeds vaker voorkomt in landen waar veel sushi en rauwe vis gegeten wordt.

Het is geen verrassing dat de meeste gevallen opduiken in Japan, waar rauwe vis zowat de nationale culiniare specialiteit is. Volgens de auteurs hebben er jaarlijks zo'n 2.000 tot 3.000 mensen last van de parasiet. Ze voegen daaraan toe dat de infectie ook steeds vaker voorkomt in Europa en de Verenigde Staten.