Surfen overal in Europa

Surfen overal in Europa

Voor debutanten: Saint-Gilles-Croix-de-Vie (Frankrijk)

Koester geen hoop dat je meteen Kelly Slater het vuur aan de schenen kunt leggen. Gewoon rechtop geraken op je plank is al heel verdienstelijk. Je zet je eerste stapjes dus best op een rustig strand met regelmatige golven. In Saint-Gilles-Croix-de-Vie bijvoorbeeld, langs de Franse Atlantische kust. Neem voor die eerste sessies zeker een pro onder de arm. Je vindt ze in de meeste badplaatsen. Als je er écht voor wilt gaan, kan je meteen een initiatiestage volgen bij het UCPA of in een surfschool.

Voor gevorderden: Lacanau (Frankrijk)

Dit is ongetwijfeld een van de bekendste surfspots van de Franse kust. Lacanau heeft lekkers in petto voor surfers van elk niveau: je kan er het hele jaar surfen en er zijn bijna altijd golven. Op sommige stranden zijn die heel krachtig, op andere plaatsen dan weer toegankelijk voor iedereen. Maar wees op je hoede, want de oceaan kan soms verrassend en gevaarlijk uit de hoek komen.

Voor een onvergetelijke ervaring: Ramberg (Noorwegen)

Ben je koudbloedig, zelfs in je surfpak? Goed, je zal het nodig hebben om te surfen aan dit strand van de Lofoten, in het noorden van Noorwegen. Deze spot ter hoogte van de noordpoolcirkel geeft je de unieke kans te surfen tussen besneeuwde bergen en zelfs in het noorderlicht, tijdens de poolnacht. De watertemperatuur schommelt in de winter rond de 5 à 6 graden Celsius, die van de lucht rond het vriespunt. Maar wees gerust, in de zomer kan de temperatuur op een mooie dag oplopen tot 15 graden.

Tube riding: Mundaka (Spanje)

Puristen zullen je zeggen dat het strand van dit vissersdorpje aan de Baskische kust te toeristisch is. Terecht. Maar dat neemt niet weg dat Mundaka de perfecte spot is om een echte tube te ervaren. Je geraakt er makkelijk vanuit de buursteden Bilbao en San Sebastian.

Om te kunnen zeggen “Ik ben er geweest” - Nazare (Portugal)

Laat ons eerlijk zijn: met open mond naar de golven turen in Nazare, aan de Portugese kust, is een spektakel voor iedereen. Er ook op surfen, is slechts voor weinigen weggelegd. De golven bereiken hier een hoogte van een twintigtal meter, voor ze tegen de kust uiteenspatten. Het walhalla voor de allerbeste surfers. Minder begaafde waterratten kunnen gewoon toekijken, of wachten op een periode met wat minder golven.