Supercomputer delft onderspit voor Go-kampioen

Supercomputer delft onderspit voor Go-kampioen

Kunnen ook supercomputers last hebben van 'decompressie'? Feit is dat Sedol na een meer dan vier en een half uur durende wedstrijd eindelijk zegevierde van AlphaGo. Meer dan een troostprijs voor de mensheid is het niet, want de eindoverwinning in dit toernooi over vijf wedstrijden was al buiten bereik. Sedol moest tijdens de eerste drie wedstrijden zijn meerdere erkennen in de kunstmatige intelligentie van de machine van Google.

Groot succes

De eindoverwinning voor AlphaGo wordt beschouwd als een groot succes in de ontwikkeling van intelligente computers. Het oude bordspel werd lang gezien als te complex voor machines. Maar Sedol weigert vooralsnog te erkennen dat de computer definitief de bovenhand heeft gehaald op de mens. «Het was Lee Sedol die vandaag verloor, niet de mensheid», zo stelde hij na zijn derde nederlaag. De Zuid-Koreaan bood daarop zijn verontschuldigingen aan.

Prijzengeld voor liefdadigheid

Morgen wordt de laatste, eveneens overbodige wedstrijd gespeeld. Het prijzengeld van 1 miljoen dollar (896 duizend euro) wordt geschonken aan liefdadigheid.