Sunweb verbaast met dubbele wereldtitel tegen de klok

QuickStep is er niet in geslaagd om voor een vierde keer het WK ploegentijdrit te winnen. Philippe Gilbert en co moesten de wereldtitel aan het verrassende Sunweb laten, dat ook bij de vrouwen goud pakte.

Voor QuickStep is het de eerste keer sinds de invoering van het WK ploegentijdrit in 2012 dat de ploeg niet eens het podium haalt. Het team van Patrick Lefevere moest in het Noorse Bergen vrede nemen met de vierde plaats. Dat kwam onder meer omdat Niki Terpstra al na 20 van de 42,5 kilometer moest afhaken.

«Dan weet je dat het moeilijk wordt, zo vroeg met één man minder», analyseerde Julien Vermote na afloop. «Dat is toch 25 seconden minder recuperatietijd per blok. Het is jammer dat we geen medaille pakken, maar de andere teams hadden meer klimmers in hun rangen en Sunweb vond hier een parcours dat hen beter lag.»

Acht seconden

Het team van de Nederlandse Girowinnaar Tom Dumoulin deelde zijn race perfect in en bleek aan de streep acht seconden sneller dan BMC, terwijl Team Sky op 22 seconden derde werd.

Naast Dumoulin deden ook Wilco Kelderman, Sam Oomen, Michael Matthews, Lennard Kämna en Sören Kragh Andersen hun duit in het zakje. Bij QuickStep reed naast Gilbert en Vermote nog een derde Belg mee, Yves Lampaert.

Sunweb mocht overigens niet alleen bij de mannen het podium op, ook bij de vrouwen bleek de zwart-witte formatie superieur. Het was 12 seconden sneller dan topfavoriet Boels-Dolmans Cycling Team. Het Duitse Cervelo-Bigla Pro Cycling Team vervolledigde het podium op 28 seconden. Er namen geen Belgische teams deel.