Is suiker echt zo verslavend?

Geregeld horen we dat iemand verslaafd is aan chocolade of snoep. Hoewel deze uitspraken meestal in een humoristische context plaatsvinden, zit er misschien een grond van waarheid in. Of niet?
door
annelore.dewitte
Leestijd 1 min.

Het National Institute of Health uit de Verenigde Staten wilde nagaan hoe verslavingsgevoelig de mens is. De instelling vergeleek de literatuur over voedsel- en suikerverslaving met die over drugsverslaving. Wat blijkt? Er is weinig bewijs gevonden dat mensen verslaafd kunnen geraken aan suiker. Ons brein reageert namelijk anders op suiker dan op drugs.

Breinmanipulatie

Zowel suiker- als drugsconsumptie zorgt ervoor dat de hersenen dopamine aanmaken, ofwel het gelukshormoon. Wat wel verschilt, is de manier waarop het brein wordt gemanipuleerd. Per definitie heeft een drugsverslaving een grote afhankelijkheid tot gevolg, waarbij iemand steeds meer drugs nodig heeft. Dat is niet het geval bij suiker.

Bier en koffie

Naast drugs kunnen enkel alcohol en cafeïne verslavend werken bij de mens. Zo kunnen zware koffiedrinkers in cafeïnevrije periodes last krijgen van bijwerkingen als hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid.