Succesvolle behandeling voor pinda-allergie bij kinderen

Succesvolle behandeling voor pinda-allergie bij kinderen

In het ziekenhuis van Addenbrooke in Cambridge is een studie uitgevoerd waarbij  kinderen die zwaar allergisch zijn voor pinda's na één jaar probleemloos een handvol pindanoten konden eten. De studie is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift 'The Lancet'.

Dramatische verandering

Pindanoten worden vaak verwerkt in verschillende soorten snacks. Wie zwaar allergisch is moet constant letten op wat hij/zij eet, anders riskeert men in anafylactische shock te gaan. Anafylactische shock is een levensbedreigende allergische reactie. Dankzij de studie kunnen de deelnemende kinderen en hun ouders een pak geruster zijn.

Opbouwen van tolerantie

Het is niet de bedoeling van de studie om ervoor te zorgen dat kinderen die allergisch zijn zoveel pindanoten te laten eten als ze willen, maar wel om hun tolerantie te verbeteren.

De tolerantie van 85 kinderen voor pindanoten werd traag opgebouwd door hen dagelijks een kleine hoeveelheid pindapoeder te laten eten, deze dosis werd stelselmatig verhoogd. Na één jaar kon de meerderheid van de kinderen zonder problemen op één dag een vijftal pindanoten opeten.

"De studie was een avontuur en een ervaring die mijn leven heeft veranderd. Ik had zoveel plezier maar ik haat nog steeds pindanoten." - Lena Barden, 11 jaar oud