"Stuur FAST-team naar scholen met te laag niveau"

"Stuur FAST-team naar scholen met te laag niveau"

Er moet een "FAST-team" komen binnen de onderwijsinspectie om slecht presterende scholen sneller op te sporen en intensieve begeleiding op te ­leggen. Daarvoor pleit de onderwijsadministratie in haar nota voor de volgende Vlaamse regering. "Het gaat om scholen die niet voldoen aan de eisen van de Vlaamse overheid", verklaart Lieven ­Viaene, baas van de onderwijs­inspectie. "Bijvoorbeeld omdat de leerlingen slecht presteren, het ­beleid zwak is of de begeleiding van leerlingen ondermaats."

De scholen die het niveau niet halen, zouden verplichte en intensieve begeleiding moeten krijgen, vindt de inspectie. Het voorstel is niet tot in de details uitgewerkt, maar sommige bronnen binnen de administratie spreken van een soort "crisisdirecteurs" die het bewind ­tijdelijk overnemen.

Het voorstel maakt deel uit van een lijvig document met 54 meer of minder uitgewerkte voorstellen. De partijen die de volgende Vlaamse regering zullen vormen, zijn niet verplicht om het advies van de administratie te volgen.

bron: Belga