Sturgeon houdt maandag "belangrijke" speech over Brexit

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon zal vanmiddag een "belangrijke" speech geven in Edinburgh. De aankondiging komt er te midden van toegenomen speculatie over een nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum naar aanleiding van de Brexit. Sturgeon zal haar verklaring vandaag om 11.30 uur lokale tijd (12.30 uur Belgische tijd) afleggen in haar ambtswoning (Bute House) in Edinburgh. Dat doet ze terwijl de Britse regering in volle voorbereiding is voor het formeel in gang steken van de Brexit. Brits premier Theresa May wil dat het parlement zich voor het einde van de maand schaart achter het activeren van artikel 50 van het Verdrag van Lissabon.

Vorige week donderdag hintte Sturgeon in een interview met de Britse openbare omroep BBC nog naar een nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum. Ze gaf daarbij aan dat de herfst van 2018 het ideale moment zou zijn om een referendum te organiseren, tenzij May ingaat op een aantal Schotse eisen rond de Brexit. Zo wil de Scottish National Party (SNP) van Sturgeon dat Schotland binnen de eengemaakte Europese markt kan blijven, zelfs al beslist de rest van het Verenigd Koninkrijk om eruit te stappen.

Bij het Schots onafhankelijksreferendum in 2014 was 55 procent van de kiezers gekant tegen een Schotse afscheiding. Bij het Brexitreferendum in juni koos meer dan 60 procent van de kiezers in Schotland er echter voor om in de EU te blijven. In het hele Verenigd Koninkrijk stemde 52 procent voor de Brexit.

bron: Belga