Studie: "60.000 tot 250.000 coronadoden zonder lockdown"

Corona heeft in ons land iets minder dan 10.000 levens gekost. Een nieuwe studie beweert nu dat er zonder lockdown minstens 60.000 doden zouden geweest zijn. En in het horrorscenario van extreem overbelaste ziekenhuizen: 250.000.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

Tot die conclusie komt professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt) in een nieuwe studie, en internationaal onderzoek geeft hem gelijk.

"Zowat acht procent van de bevolking raakte besmet met het virus. Maak er tien van", klinkt het bij Molenberghs in Het Nieuwsblad. "Dat heeft ons bijna 10.000 doden gekost. Stel dat we ons leven dit voorjaar gewoon hadden verdergezet, zonder maatregelen, zonder lockdown, dan zouden we naar 60 procent besmettingen gaan. We weten dat, als je een epidemie laat woekeren, je niet boven het plafond van die 60 procent komt. Wel, dan zit je dus met 60.000 doden."

Overbelasting ziekenhuizen

Op zijn minst, vervolgt Molenberghs. "Want ons gezondheidssysteem zou al die besmettingen niet aankunnen, er zouden massaal ziekenhuisbedden te kort zijn. Je kan de zieken niet meer bedienen, dus sterven veel meer mensen. Als we die factor in rekening brengen, komen we tot een horrorscenario waarbij tot een kwart miljoen mensen zou gestorven zijn."

Een aanwijzing biedt ook New York City. De stad heeft de helft van het aantal inwoners van Nederland en er gingen 21.000 mensen dood door COVID-19. Oorzaak: de lockdown kwam te laat.