Studeren in Vlaanderen kost twee keer zo veel als in Wallonië

Studeren in Vlaanderen kost twee keer zo veel als in Wallonië

Een reguliere student betaalt in Wallonië gemiddeld 472 euro inschrijvingsgeld voor een jaar in het hoger onderwijs. Dat is 434 euro minder dan een studiegenoot aan de andere kant van de taalgrens, berekende de financieel adviseur Topcompare. De belangrijkste reden daarvoor is de som die hogescholen vragen. Het Vlaamse HoWest vraagt 906 euro per jaar, terwijl het in Franstalig België 390 euro is voor een lange cyclus en 190 euro voor het korte type.

Waalse beursstudenten betalen niets

Dezelfde verhouding is terug te vinden bij bijna-beursstudenten. Dat zijn jongeren die geen beurs krijgen, maar over weinig financiële middelen beschikken. Gemiddeld betalen zij in Wallonië 245 euro per jaar, terwijl het inschrijfgeld in Vlaanderen 480 euro bedraagt.

Bij beursstudenten bestaat er ook een opmerkelijk verschil. Waalse studenten die een beurs krijgen, betalen zowel aan de universiteit of hogeschool geen inschrijvingsgeld. In Vlaanderen moeten beursstudenten 107 euro overmaken.

"In Europa is het laag"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) nuanceert de cijfers. "In Europees perspectief is het inschrijvingsgeld laag. Samen met de toegekende beurzen zorgt het ervoor dat veel Vlaamse jongeren een diploma hoger onderwijs halen. In Vlaanderen heeft 47% van de 30-35 jarigen een diploma hoger onderwijs. In Wallonië is dat net geen 40%."