Studenten ontwerpen auto van A tot Z

Studenten ontwerpen auto van A tot Z

Studenten van KU Leuven en Thomas More hebben hun elektrische racewagen, de Umicore Luna, voorgesteld. Daarmee zullen ze deze zomer deelnemen aan de internationale Formula Student competitie.

De 37 studenten werkten in het kader van hun studies een jaar lang aan de elektrische auto, vaak van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Ze hebben alles zelf gedaan: van het ontwerp tot de productie en het zoeken naar financiering. Het resultaat is een razendsnelle racewagen. De Umicore Luna heeft slechts 2,7 seconden nodig om te versnellen van 0 naar 100 kilometer per uur. De racemachine werd gisteren in de stadsschouwburg in Leuven voorgesteld aan het grote publiek.

«Alles wat je aan de wagen ziet, is door de studenten zelf ontworpen», legt coach Wouter Lutin uit. «Op die manier leren ze heel wat zaken die je in de les niet leert. Ook soft skills zijn belangrijk, ze moeten een businessplan opstellen, op zoek gaan naar partners en een presentatie geven over hun project.»

Karten

Deze zomer volgt het grote examen. Het team zal dan meedoen aan de wedstrijden van de Formula Student competitie op Formule 1-circuits in Duitsland, Groot-Brittannië en Tsjechië. De coach is alvast ambitieus. «Persoonlijk denk ik dat een top 20-plaats op 40 teams haalbaar is. We doen al voor het vijfde jaar mee en we hebben intussen heel wat stappen vooruit gezet. Bovendien is het de eerste keer dat Thomas More en KU Leuven de krachten bundelen.»

En wie krijgt de eer de wagen te besturen? «Er zullen twee piloten zijn. In de loop van het jaar zijn de studenten regelmatig gaan karten om te bepalen wie de snelste piloot is. Maar ook de lengte speelt een rol, het is immers een kleine wagen waar niet iedereen in past.»

Jelle Mampaey