Studenten mogen 475 uren per jaar werken

Studenten mogen 475 uren per jaar werken

Nu de zomervakantie van start is gegaan, klussen heel wat studenten bij. Daarbij moeten ze vandaag oppassen dat ze niet meer dan vijftig arbeidsdagen per jaar presteren. Anders verliezen ze hun statuut als jobstudent, met bijhorende voordelen. Omdat de regeling heel wat hiaten bevat - zo verliezen jobstudenten een volledige dag ook al werken ze slechts enkele uren - gaan er al langer stemmen op voor een nieuw systeem.

Vanaf 1 januari 2017 mogen studenten 475 uren per jaar aan de slag gaan. Verder houdt de nieuwe regelgeving er rekening mee dat veel studenten seizoensjobs uitvoeren, waarbij een werkdag vaak langer duurt dan acht uren. Daarom voorziet de regeling niet 400, maar 475 uren.

Verder besloot de regering dat studenten vanaf deze maand ook kunnen kiezen of ze werken onder het statuut van gelegenheidsarbeider of student. Vroeger moest een student eerst 50 dagen onder het studentenstatuut werken alvorens als gelegenheidsarbeider aan de slag te kunnen gaan. Een gelegenheidsarbeider kan flexibeler ingeschakeld worden.

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) en haar collega van Middenstand Willy Borsus (MR) puzzelen ondertussen ook verder aan een sociaal statuut voor zelfstandige studenten-ondernemers.