Studenten meten drukte in treinen met ID-tags

Studenten meten drukte in treinen met ID-tags

Creatief en out of the box, maar ook realiseerbaar. Dat waardeerde de organisatie van de wedstrijd aan het ontwerp van Ward Dejonckheere (foto tweede van rechts) en Zara Cottry (uiterst rechts), twee laatstejaarsstudenten aan het VTI in Diksmuide.

Het duo kreeg net als dertien andere teams een vraagstuk voorgeschoteld door de NMBS. Ze moesten een manier vinden om de bezetting van een trein in realtime te meten, als het even kon tot op de zetel exact. Hun oplossing was om gebruik te maken van ID-tags, die in de tickets verwerkt kunnen worden en gescand worden door de conducteur.

"Sterkte is potentieel"

"We kregen het idee op de weg terug van het eerste infomoment", zegt Ward. "We zagen dat de conducteur al gebruik maakte van gelijkaardige technologie en hebben daarop verder gebouwd." En mét succes. De eerste plaats in de wedstrijd levert 5.000 euro op.

"Het sterkste aan ons ontwerp is het potentieel", vult Zara aan. "We hebben het nu gebruikt om het aantal passagiers te tellen, maar er zijn nog veel andere toepassingen mogelijk."

Ook Infrabel schotelde enkele scholen een vraagstuk voor. Zij moesten op de proppen komen met een mobiel oplaadtoestel voor de elektrische dienstwagens van de spoorwegnetbeheerder. In die categorie ging een school uit Torhout met de hoofdprijs lopen.

De wedstrijd werd al voor de zesde keer georganiseerd. Het doel is enerzijds om creatieve oplossingen te vinden, maar anderzijds willen de bedrijven ook jongeren warm maken voor een job bij de spoorwegen. Zowel Infrabel als de NMBS zijn ook op zoek naar nieuwe werknemers, waaronder ook heel wat technici.