Studente draagt sluier als sociaal experiment

Een studente uit Wilrijk heeft als experiment tien dagen lang een hoofddoek gedragen. «Mijn vriendenkring raakte voor driekwart uitgedund, maar de overblijvers bleken wel echte vrienden», getuigt de 21-jarige Silke Raats.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Als vrijwilliger in een jeugdcentrum geeft Raats elke vrijdagavond huiswerkbegeleiding aan kinderen van Turkse afkkomst. Omdat ze de indruk kreeg dat we in een wij-zij-samenleving leven, de moslims versus de rest, wilde Raats iets ondernemen dat de mensen de ogen zou openen.

«De bedoeling was om mijn omgeving te doen inzien dat de islam niet gelijkstaat aan radicale ideeën of gaan vechten in Syrië», verklaarde ze haar initiatief in Gazet van Antwerpen. De studente farmaceutische laboratoriumtechnologie besloot om een maand lang als moslima met hoofddoek door het leven te gaan en daarvan een filmpje te maken (zie hieronder).

Nadat ze haar profielfoto met hoofddoek had gepost, werd Raats meteen overspoeld met vragen. «Of ik misschien samen was met een moslim? Of ik wel besefte dat ik nooit meer aan een job zou geraken? En of ik van plan was om me bij IS aan te sluiten?», blikt ze terug. De Wilrijkse probeerde haar omgeving ervan te overtuigen dat ze nog altijd dezelfde Silke was, maar werd door velen ‘afgeschreven'.

Omdat de reacties zo heftig en negatief waren, zag Raats zich genoodzaakt om het experiment al na tien dagen af te breken. «Ik kreeg scheve blikken, werd voorbijgelopen en zelfs compleet genegeerd. Ook door vrienden die ik al jarenlang ken en met wie ik in de zomer nog op vakantie ben geweest.»

Van familie en sommige vrienden kreeg Raats wel positieve reacties. «Die waren op één hand te tellen. Maar wie overbleef, zijn wel echte vrienden. Zij beseffen dat je als persoon niet wordt gedefinieerd door je religie.» Ook moslims reageerden positief, maar gaven wel het advies om niet te overhaast een keuze te maken.