Stropers dringen Franse zoo binnen en doden neushoorn

De stroperij heeft een driest dieptepunt bereikt. Een groep stropers is binnengedrongen in de Franse Thoiry Zoo om een neushoorn te doden en zijn hoorn af te snijden.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Verzorgers troffen Vince, een vierjarige witte neushoorn, dinsdagochtend dood aan in zijn verblijf. Volgens de politie hadden de stropers één van zijn hoornen afgezaagd met behulp van een kettingzaag. Het is de eerste keer wilddieven dieren in een Europees dierenpark viseren.

De Franse ordediensten redeneren dat iets de criminelen heeft afgeschrikt. De tweede hoorn was deels doorgezaagd, maar niet volledig. De twee andere witte neushoorns van de zoo zijn bovendien nog in leven. Dat heeft het Parc Zoologique de Thoiry bekendgemaakt op zijn Facebookpagina.

De hoorn van een neushoorn kan een flinke duit opbrengen op de zwarte markt. BBC News schat de waarde op 57.000 euro per kilogram. De laatste jaren is het aantal strooptochten tegen het zoogdier toegenomen, vanwege gestegen vraag vanuit onder andere Vietnam. Poeder van de hoorn geldt daar als een afrodisiacum.