Strategisch plan van Defensie nog steeds niet rond

Strategisch plan van Defensie nog steeds niet rond

Ruim anderhalf jaar na de vorming van de regering en één maand voor een belangrijke NAVO-top in Warschau zijn coalitiepartners N-VA, CD&V, MR en Open Vld het nog steeds niet eens geraakt over de moeilijkste details van het strategisch plan voor Defensie. Dat viel vanmiddag te horen. Het federale kernkabinet boog zich al drie keer over de voorstellen van Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) om de koers van het leger uit te zetten voor de komende vijftien jaar.

Stapje voor stapje onderhandelen de meerderheidspartijen over de vertaling van die grote principes in een gedetailleerde nota. Die moet het ambitieniveau én de bijhorende legerstructuren in detail uittekenen. "Het zal een ambitieus document zijn", zo valt te horen bij een insider.

Volgens verschillende regeringsbronnen raakten bepaalde struikelblokken echter nog steeds niet overwonnen. Denk met name aan de omvang, missies en uitrusting van de landcomponent. Die zijn immers onlosmakelijk verbonden met de sluiting van bepaalde kazernes en kwartieren, nu het aantal manschappen verder zal dalen van 32.000 naar nog 25.000.

Op 8 en 9 juli vindt in Warschau een NAVO-top plaats op niveau van de staats-en regeringsleiders. Of een akkoord tegen dan mogelijk zal zijn, valt voorlopig af te wachten.

bron: Belga