"Straks werkt niemand nog op woensdagnamiddag"

"Straks werkt niemand nog op woensdagnamiddag"

In 2016 betaalde de RVA per maand gemiddeld 60.576 uitkeringen voor ouderschapsverlof. Dat zijn er 4% meer dan in 2015 en 15% meer dan vijf jaar eerder, zo blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van gegevens van de RVA. In ruim 83% van de gevallen ging het om deeltijds verlof.

Rekening houden met kleine spelers

“Zo'n deeltijdse regeling is al niet gemakkelijk op te vangen voor kleinere ondernemingen”, reageert Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Ze is er dan ook niet over te spreken dat de sociale partners beslist hebben om het ouderschapsverlof binnenkort ook per halve dag mogelijk te maken.

“Wie voor dat regime kiest, zal ongetwijfeld kiezen om de woensdagnamiddag vrij te nemen. Op de duur zal er in de kleine bedrijven haast niemand meer werken op woensdagnamiddag”, stelt Mattheeuws. “Gevolg van die nieuwe regeling is dat een vlotte werking in heel wat kleine bedrijven met een handvol medewerkers in dienst in het gedrang komt, want de zaakvoerder en de nog aanwezige collega's kunnen niet elke woensdag een tandje bijsteken.”

Volgens het NSZ houden de vakbonden en de grote ondernemingen te weinig rekening met de specifieke noden van kleinere spelers.