Strafschoppen nekken Polen

Strafschoppen nekken Polen

Portugal heeft zich in zijn kwartfinale na strafschoppen voorbij Polen geknokt, na een misser van Blaszczykowski. In de halve finale komt het misschien België tegen.

Vooraf was het moeilijk om een favoriet te benoemen. Portugal bereikte sinds het EK van 1996 op elk Europees kampioenschap steeds minstens de kwartfinales, maar presteerde op dit tornooi tot dusver belabberd. Polen is een kleiner voetballand en zou in normale omstandigheden altijd de underdog zijn, maar de ploeg rond superster Robert Lewandowski (foto rechts) incasseerde in Frankrijk nog maar één doelpunt en kwam nog niet op achterstand.

Ingrediënten genoeg dus voor een zenuwachtige avond in Marseille, maar daarvan viel niets te merken bij de Polen. Grosicki vond al na twee minuten zijn kapitein Lewandowski en de spits van Bayern München schoot het leer staalhard tegen de netten. Meteen het einde van een periode van zeven internationale matchen aan één stuk zonder doelpunt voor de goalgetter. Op het middenveld won het Poolse duo de eerste twintig minuten de strijd, waardoor de Portugese verdediging het gevaar langs alle kanten zag opduiken.

Cristiano Ronaldo toonde in het eerste kwart van de partij niet één keer zijn kunnen. Het was integendeel het jonge veulen Renato Sanches die de Portugezen opnieuw deed opleven. De middenvelder haalde vanop de rand van de zestien uit en de bal verdween via een Pools been in de benedenhoek. Het eerste doelpunt van de 18-jarige Sanches voor Portugal was ook meteen het laatste noemenswaardige wapenfeit van de eerste helft.

Een opnieuw opgedraaid Polen botste in de tweede helft op een tactisch beter Portugal, dat het commando wilde overnemen, maar daar niet in slaagde. Hoe aangenaam en attractief voetbal de eerste helft had gebracht, des te nietszeggender waren de prestaties tijdens de tweede periode. Het was wachten op een flits van Ricardo Quaresma, maar ook de inbreng van het Portugese woelwater bracht geen soelaas.

Hetzelfde spelbeeld in de verlengingen. Verder dan wat halve kansen en afstandsschoten kwamen beiden ploegen niet meer. Penalty's moesten uiteindelijk over een winnaar beslissen. Daarin bleven de strafschopnemers lang foutloos. Pas bij de vierde penalty voor Polen miste Blaszczykowski. Quaresma rook zijn kans en schoot Portugal naar de halve finales.

Foto AFP / B. Horvat