Strafrechtelijk onderzoek tegen Griekse burgemeesters na bosbranden Mati

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zeven maanden na de dodelijke bosbranden in de Griekse badstad Mati, in de buurt van Athene, gaat het parket zestien mensen vervolgen voor "brand en doodslag door nalatigheid". Dat is vandaag uit gerechtelijke bron vernomen. Onder meer lokale politici en verantwoordelijken van de brandweerdiensten hebben een strafrechtelijk onderzoek aan hun been. Bij de bosbranden zijn in juli 2018 bijna honderd mensen om het leven gekomen. Onder andere de prefect van de regio Attica en de burgemeesters van Marathonas en Rafinan, twee steden die getroffen werden door de branden, zullen worden vervolgd. Ook de secretaris-generaal van de civiele bescherming en verantwoordelijken van de brandweer en van de havenpolitie staan op de lijst.

Tot slot wordt ook de vervolging gevraagd van een 65-jarige man die op 23 juli brand deed ontstaan op een naburige berg. De vlammen hebben zich van daaruit richting de badstad Mati verspreid.

De Griekse regering en de politie- en brandweerleiding hebben vorig jaar forse kritiek gekregen voor de manier waarop brand werd aangepakt. Als gevolg van een laattijdige reactie heeft de brand aan honderd mensen het leven gekost en werd een gebied van bijna 1.200 hectare afgebrand. Er werden ook meer dan honderd woningen vernield.

Heel wat slachtoffers werden door de vlammen gegrepen omdat ze bij een poging om weg te vluchten vast kwamen te zitten in het verkeer. Andere slachtoffers verdronken, omdat ze geprobeerd hadden om via de zee te ontspannen en urenlang in het water zijn gebleven zonder te worden gered.

bron: Belga