Strafprocedure Polen - Warschau betreurt "politieke" beslissing

Polen betreurt de "politieke en niet juridische" beslissing van de Europese Commissie om een nooit eerder gebruikte strafprocedure te openen omwille van de omstreden gerechtelijke hervormingen in het land. Dit "weegt onnodig op onze relaties, wat het opbouwen van wederzijds begrip en vertrouwen tussen Warschau en Brussel moeilijk dreigt te maken", zo reageert het ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling. Woensdag besloot de Europese Commissie de strafprocedure onder artikel 7 van het Europees verdrag te lanceren tegen Polen. De regering van de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft volgens de Commissie een reeks hervormingen doorgevoerd die de onafhankelijkheid van het gerecht ondermijnen. Het is de eerste keer ooit dat de procedure wordt geopend. Ze kan leiden tot de opschorting van het Poolse stemrecht in de Europese Unie.

Het ministerie beklemtoont dat Polen tot dialoog bereid blijft. "De voorbije Europese top heeft premier Mateusz Morawiecki bevestigd dat we de dialoog met de Commissie op het hoogste niveau willen voortzetten. We hopen binnenkort op een rechtstreekse en open manier ons standpunt voor te stellen", zo verluidt in de mededeling. Morawiecki en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zouden elkaar in januari spreken.

Van Morawiecki, die onlangs de scepter overnam van Beata Szydlo, wordt verwacht dat hij de positie van Polen in de internationale arena verbetert. In een eerste reactie hamerde de premier woensdag op het belang van de hervormingen. "Polen is gehecht aan het principe van de rechtsstaat. De hervorming van het gerechtelijk systeem is noodzakelijk in Polen. We hebben nood aan openheid en eerlijkheid in de dialoog tussen Polen en de Europese Commissie", tweette hij.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken hamerde op het belang van de hervormingen. "Dat zijn we verplicht aan onze kiezers, dat beantwoordt aan de verwachtingen van de samenleving", stelt de mededeling.

bron: Belga