"Strafklacht tegen Huawei in VS"

Aanklagers in de Verenigde Staten zijn een strafzaak begonnen tegen de Chinese techgigant Huawei. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het bedrijf zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan diefstal van handelsgeheimen van T-Mobile US.

T-Mobile gebruikt een robot genaamd Tappy om smartphones te testen. Huawei zou achter bedrijfsgeheimen van de telecomprovider zijn gekomen en technologie van de robot hebben ontvreemd. Het onderzoek naar de kwestie is dusdanig vergevorderd dat een strafzaak hangende is, aldus de krant.

De Amerikanen betichten Huawei al langer van te nauwe banden met de Chinese overheid, waardoor gegevens van smartphonegebruikers makkelijk kunnen ingekeken worden door de Chinese veiligheidsdiensten. De kwestie rond Huawei zorgt voor de nodige spanningen tussen grootmachten VS en China.

Eerder werd tot woede van Peking een topvrouw van het technologieconcern opgepakt in Canada op vraag van de VS. Ze wordt verdacht van het schenden van handelssancties tegen Iran. Daaropvolgend werden meerdere Canadezen in China opgepakt.

bron: Belga