Strade Bianche - Stybar als topfavoriet voor dertiende editie, heel wat Belgen bij kanshebbers

Strade Bianche - Stybar als topfavoriet voor dertiende editie, heel wat Belgen bij kanshebbers

De Strade Bianche (World Tour) is zaterdag aan haar dertiende editie toe. De Italiaanse wedstrijd ontpopte zich in korte tijd tot een klassieker met een mooie erelijst. Vorig jaar kroonde Tiesj Benoot zich tot winnaar na een lange solo. Ook nu hoort hij bij de favorieten, maar met Zdenek Stybar, winnaar in 2015, Greg Van Avermaet, Gianni Moscon, Julian Alaphilippe, Tim Wellens en Alexey Lutsenko staan nog heel wat kanshebbers aan de start. De editie van 2018 was er een voor in de geschiedenisboeken. De wedstrijd werd afgewerkt in helse omstandigheden: regen en koude vergezelden het peloton over de 184 km. Net zoals vorig jaar staan evenveel kilometers op het programma. Onderweg moet het peloton over 11 grindwegen, goed voor 63 km gravel of 34,2 procent van het parcours. Deze keer wordt beter weer voorspeld, zonnig, misschien af en toe een wolkje, en temperaturen van zo'n 16 à 17 graden.

De finish ligt zoals altijd op de Piazza del Campo in Siena, na een slotklim met maximaal stijgingspercentage van 16%. Voer dus voor punchers, al krijgen we nooit een groot peloton aan de meet. Afscheiding gebeurt onderweg, op de grindwegen en over het glooiend parcours dat ruim 3.000 hoogtemeters bevat.

Twee Belgische namen staan op de erelijst: Tiesj Benoot in 2018 en Philippe Gilbert in 2011, maar die laatste is er niet bij wegens deelname aan Parijs-Nice, dat daags nadien start. Ook oud-winnaar Michal Kwiatkowski (in 2014 en 2017) is er niet bij, net als Peter Sagan die er nog nooit wist te winnen en pas met de Tirreno-Adriatico zijn eerste koers op Europese bodem rijdt. Voorts kiest ook Romain Bardet, vorig jaar tweede, voor de Franse koers naar de Zon. Ondanks die afwezigheden verschijnt een resem toppers aan de start. Zdenek Stybar won in 2015 de Toscaanse klassieker en geldt na zijn zege in de Omloop meer dan ooit als favoriet. Verder mag verwacht worden dat diens ploegmaat Julian Alaphilippe, voor het eerst van de partij in Siena, zich zal willen tonen. Ook zullen Michael Valgren, Vincenzo Nibali en wie weet Geraint Thomas zich willen laten opvallen.

Aan Belgische zijde wordt het uitkijken naar de prestaties van Greg Van Avermaet, al twee keer tweede (in 2015 en 2017), Tiesj Benoot en Tim Wellens (derde in 2017), en Wout van Aert, derde vorig jaar.

Bron: Belga