Strache gaat klacht indienen tegen drie personen die betrokken waren bij schandaal

Strache gaat klacht indienen tegen drie personen die betrokken waren bij schandaal

De voormalige Oostenrijkse vicekanselier en voorzitter van de extreemrechtse FPÖ Heinz-Christian Strache gaat een klacht indienen tegen drie personen, die betrokken zouden zijn bij het schandaal dat tot zijn ontslag heeft geleid. Dat heeft hij gezegd aan het Oostenrijkse persagentschap APA. Strache kwam vorig weekend in opspraak door een uitgelekte video waaruit bleek dat hij tijdens een vakantie op Ibiza in 2017 bereid was geweest om zich te laten omkopen door een vrouw die zich presenteerde als een familielid van een Russische miljonair. Daarop trad hij af als vicekanselier en als partijvoorzitter.

Het is niet duidelijk waarop de klachten gebaseerd zouden zijn, maar Strache spreekt over "mogelijke mededaders". Er zouden volgens hem nog andere mensen betrokken zijn bij de zaak die tot zijn ontslag leidde. "Het is nu aan het gerechtelijke autoriteiten om alles te verduidelijken", zei hij.

Volgens de Oostenrijkse media zou er nog meer compromitterend materiaal van Strache bestaan, maar dat ontkent de man.

Vrijdag nog liet de Duitse extreemrechtse AfD weten haar zusterpartij FPÖ te blijven steunen. AfD-vicevoorzitter Alexander Gauland noemde de stiekem opgenomen beelden "criminele manipulatie" en bekritiseerde het feit dat ze werden gepubliceerd. "Je kunt niet heel de partij de schuld geven van het gedrag van één persoon", klinkt het.

Bondskanselier Sebastian Kurz blies na het opduiken van de video de coalitie tussen zijn ÖVP en FPÖ op. Nadat hij ook FPÖ-minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl ontsloeg, stapten alle andere ministers van de partij eveneens op.

bron: Belga