Storm rond Eurostadion waait naar Vlaanderen

Storm rond Eurostadion waait naar Vlaanderen

Bouwheer Ghelamco blijkt Vlaamse grond nodig te hebben om het Brusselse project te kunnen realiseren. Dat blijkt uit documenten die Het Laatste Nieuws kon inkijken. De administratie van minister Ben Weyts (N-VA) moet daarvoor zijn fiat geven, aldus de krant vandaag. Het gaat om een perceel dat grenst aan de Ring en cruciaal is voor het project omdat de in- en uitritten van de parking er elkaar kruisen. De gronden zijn eigendom van het Agentschap Wegen en Verkeer en vallen onder de bevoegdheid van Weyts. Zijn departement is daarvan al twee jaar op de hoogte, maar communiceerde daar nooit eerder over.

"In de commissie stelde minister Weyts dat dit een project is waar hij niets mee te maken heeft, maar nu blijkt dat hij gronden moet weggeven. Ik val van mijn stoel", zegt Björn Rzoska, fractieleider voor Groen in het Vlaams Parlement. Bovendien blijkt uit een e-mail aan Ghelamco dat Weyts' administratie in januari 2015 al haar zegen gaf voor de overdracht van minstens een van de twee stukken grond. Ghelamco maakt zich dan ook sterk dat het de gronden weldra krijgt.

Op het kabinet Weyts ontkent men het principeakkoord niet, maar koppelt men er nu wel voorwaarden aan. "Voor ons ligt de focus niet op die twee stukjes grond, maar op het volledige mobiliteitsvraagstuk. We willen eerst zien dat Ghelamco een antwoord heeft op alle opmerkingen die het departement Mobiliteit en Openbare Werken enkele weken geleden in een negatief advies heeft opgesomd."

bron: Belga