Stoppen met roken: Wat kan je verwachten?

Stoppen met roken is, door de ontwenningsverschijnselen, vaak lastig. Gemiddeld doen zo'n 100 duizend mensen per jaar een poging. Een klein gedeelte hiervan stopt daadwerkelijk. Lees hier de impact van stoppen met roken en wat je er zelf tegen kunt doen.
door
productie
Leestijd 2 min.

Afkickverschijnselen

Er zijn verschillende aspecten die van invloed zijn wanneer je stopt met roken. Lichamelijke klachten, maar ook psychische klachten kunnen ontstaan. Deze klachten kunnen weken tot maanden aanhouden. Echter wegen de nadelen van de afkickverschijnselen niet op tegen alle voordelen. Na één jaar stoppen met roken neemt het risico op hart- en vaatziekten met 50% af en na twee jaar is dit percentage zelfs gelijk aan iemand die helemaal niet rookt.

De positieve effecten van stoppen met roken

Wanneer je stopt met roken treden er ontwenningsverschijnselen op. De eerste dagen zijn hierdoor het moeilijkste. Echter heeft stoppen met roken ook op korte termijn effect. Al op de eerste dag houden je longen een grote schoonmaakbeurt en daalt zowel de hartslag als de bloeddruk tot een normaal niveau. Na de tweede dag is alle nicotine uit je lichaam en komt het reuk- en smaakvermogen weer op gang.

Pas na de tweede of de derde dag ontstaan er ontwenningsverschijnselen, echter is ieder persoon uniek en kan dit proces bij iedereen verschillen. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen een week, maar ook langer aanhouden. Pas na een paar maanden zal je lichaam volledig herstellen en wordt het stoppen met roken makkelijker. Al zal de verleiding naar een sigaret, bij sommigen, altijd blijven bestaan.

 Wat te doen tegen ontwenningsverschijnselen?

Heb je last van ontwenningsverschijnselen? Een van de belangrijkste tips is het zoeken van afleiding. Door afleiding te zoeken verleg je de focus, waardoor je minder zin zult hebben in een sigaret. Drink daarnaast veel water. Dit heeft een reinigende werking, waardoor je minder snakt naar een sigaret.

Naast het drinken van water kunnen ontspanningsoefeningen, de nodige beweging en/of het gebruik van nicotine vervangende middelen helpen. Lukt het niet om te stoppen met roken? Schakel dan de hulp van een professional in!