"Stop met zagen over die twee euro"

"Stop met zagen over die twee euro"

"Als je geen twee euro extra wil betalen om naast je geliefde te zitten, stop dan met zagen." Dat heeft Ryanair-topman Michael O'Leary gezegd. De voorbije weken kreeg de luchtvaartmaatschappij bakken kritiek omdat mensen die samen boekten niet naast elkaar zaten op het vliegtuig, terwijl dat tot voor kort wel zo was.

Willekeurig

Wie wel naast zijn geliefde wil zitten, betaalt twee of vier euro extra. De anderen krijgen een willekeurige zitplaats. Volgens sommige mensen worden passagiers die samen boeken echter bewust uit elkaar gehaald, zodat ze aangemoedigd worden om extra te betalen. Dat zou zelfs gebeuren als er wel nog stoelen vrij zijn waar ze naast elkaar zouden kunnen zitten. O'Leary ontkent echter dat het zo in zijn werk gaat.

"Steeds meer mensen opteren ervoor om hun eigen stoelen te kiezen en dat zijn vaak de exemplaren aan het raam of het gangpad. De middelste stoelen blijven daardoor over en worden daarom aan mensen gegeven die niet willen bijbetalen.", legde hij uit op de Ierse radio RTE.

Goedkopere tickets

Het bedrijf heeft gisteren zijn cijfers voor het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar bekendgemaakt. Ryanair behaalde een nettowinst van 379 miljoen euro. Dat is 55% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het management verwacht de rest van het jaar lagere ticketprijzen. Dat is negatief voor de luchtvaartmaatschappijen, maar uiteraard positief voor de reiziger. Over de eerste jaarhelft zouden de prijzen 5% lager liggen dan vorig jaar, in het tweede semester zelfs 8%. Vorige week maakte concurrent easyJet ook al gewag van lagere ticketprijzen.