Stoltenberg is "absoluut zeker" van engagement Trump jegens Navo

Stoltenberg is "absoluut zeker" van engagement Trump jegens Navo

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de Navo, is "absoluut zeker" dat de Amerikaanse president Donald Trump ten volle geëngageerd zal zijn in de Navo. Stoltenberg zei dat tijdens een persconferentie in Koeweit, waar de Navo een regionaal centrum opende voor een betere veiligheidssamenwerking met de Golfstaten. Stoltenberg had een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis. Die verzekerde Stoltenberg dat de VS de Navo zou steunen, ondanks eerdere uitspraken van Trump. De kersverse Amerikaanse president had de verdragsorganisatie "achterhaald" genoemd. Ook stelde Trump dat de 27 andere lidstaten hun deel niet betalen om de Navo te financieren en globale veiligheid te verzekeren.

"Ik ben absoluut zeker, gedeeltelijk omdat dit in het belang is van zowel Europa als de Verenigde Staten. Een sterke Navo is, natuurlijk, goed voor Europa, maar ook voor de Verenigde Staten", aldus Stoltenberg.

Stoltenberg gaat wel "volmondig" akkoord met de boodschap van Trump wat betreft de financiering van de Navo. Een eerlijkere verdeling van de lasten is dus nodig, en de Europese bondgenoten moeten meer bijdragen en de investeringen in defensie opschroeven.

De Navo opende dinsdag in Koeweit een eerste regionaal centrum in de Golfregio. Het centrum moet een belangrijke hub voor samenwerking worden tussen de Navo en de Golfstaten, aldus Stoltenberg.

Het centrum is opgericht conform het "Samenwerkingsinitiatief van Istanboel" (ICI, Istanbul Cooperation Initiative), dat de Navo in 2004 lanceerde. Dat initiatief dient om concrete samenwerking op vlak van veiligheid mogelijk te maken met de landen van het Midden-Oosten, in het bijzonder de Golfstaten. Momenteel zijn Koeweit, Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten lid van ICI, terwijl Saoedi-Arabië en Oman de intentie hebben zich bij het initiatief te voegen.

bron: Belga