Stiltecirkels in tiental Belgische steden voor 70 jaar Nakba

Stiltecirkels in tiental Belgische steden voor 70 jaar Nakba

Broederlijk Delen en Pax Christi hebben vandaag in een tiental steden in België aandacht gevraagd voor de Palestijnse "Nakba" die al 70 jaar voortduurt. Door stiltecirkels op te trekken herdenken de manifestanten twee historische gebeurtenissen: de stichting van de staat Israël in 1948 en de Nakba, de gedwongen verplaatsing van 750.000 Palestijnen uit hun huizen en de vernieling van meer dan 500 Palestijnse dorpen en gehuchten. Nakba, Arabisch voor "catastrofe", markeert volgens Pax Christi het begin van het langst aanslepende vluchtelingenprobleem van de moderne geschiedenis. "Meer dan 80 procent van de Palestijnse bevolking verliet de staat Israël en kon nooit terugkeren", legt Annemarie Gielen, algemeen directeur van Pax Christi Vlaanderen, uit. "De verhoopte tijdelijke afwezigheid draaide uit op een langdurige ballingschap, in vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever of in Gaza, in de buurlanden of elders in de wereld. Het aantal vluchtelingen is ondertussen toegenomen tot ruwweg 7 miljoen mensen."

Tientallen manifestanten trokken deze middag stiltecirkels op in tien Belgische steden: Antwerpen, Brussel, Geraardsbergen, Hasselt, Ieper, Leuven, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas en Tielt. Om 16 uur is er nog een actie in Gent en om 18 uur in Roeselare. In Antwerpen waren er ongeveer 50 deelnemers.

"Door het organiseren van stiltecirkels willen wij onze solidariteit betuigen met het Palestijnse volk en Israël oproepen tot respect voor het internationaal recht", zegt Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen. "Met deze stiltecirkels hopen wij op meer erkenning, ook in België, voor de Palestijnse 'catastrofe' van 1948 en op een oplossing voor de Palestijnse vluchtelingenkwestie."

bron: Belga