Stille Sherlock Holmes uit 1916 teruggevonden in Frans archief

Stille Sherlock Holmes uit 1916 teruggevonden in Frans archief

In een Frans filmarchief in Parijs werd een verloren gewaande Sherlock Holmes film uit 1916 teruggevonden. De stille film was foutief gecatalogiseerd door het personeel in de Cinematique Française. De Amerikaanse acteur Gillette maakte naam als Holmes op het podium maar liet zijn handelsmerk ook tot leven komen op het witte doek.

De film wordt momenteel gerestaureert en zal volgend jaar op een Frans festival getoond worden. De première van de film zal in de Verenigde Staten plaatsvinden tijdens het San Francisco Silent Film Festival in mei 2015.

Gillette die in 1937 overleed, gaf gestalte aan de legendarische detective van Sir Arthur Conan Doyle tijdens zijn leven en veel van zijn karaktereigenschappen en tics overleven tot op de dag van vandaag. Gillette was ook een toneelschrijver en hij schreef het verhaal voor de stille film die hij gewoon Sherlock Holmes noemde.

De film werd in 1915 in Chicago gemaakt in de Essanay Studios die vooral bekend staan voor een reeks korte films van Charlie Chaplin.